עיגול של אלול

לא יאומן – חודש אלול כבר כאן.
חודש הסליחות, הרחמים והתשובה כהכנה לימים הנוראיים. כמעט השלמנו מעגל והנה אנחנו בחודש המסכם של השנה העברית. 

השבוע נפרדנו מפרופ' רות גביזון ז"ל.
כלת פרס ישראל, מסמלי המופת והדגל של המשפט הישראלי, לוחמת צדק, חירות וזכויות אדם ואין ספק שאחת הנשים המבריקות והחריפות שידעה המדינה שלנו. 

פרופ' גביזון ז"ל היתה עבורי מקור השראה והשפעה על החשיבה והעשייה לאורך שני העשורים בהם אני עוסקת במשפט, דת ומדינה. אני מלאת הערצה על הדרך חסרת הפשרות והאמביציה של פרופ' גביזון שבעולם של רוב גברי ומאבקים, גם על בסיס אישי, היא עשתה את שלה – פילסה והאירה דרך של חשיבה משפטית ועשיה למימוש ההבטחה הציונית והחזון האפשרי של מדינה יהודית ודמוקרטית – עד הסוף ובלי להתנצל. 

פרופ' גביזון ז"ל הותירה אחריה כתבים, ספרים, מאמרים רבים שנגעו בסוגיות הכי כואבות וקונפליקטואליות בלב ליבה של החברה הישראלית. ביחד עם הרב יעקב מדן יצרה את "אמנת גביזון-מדן", ממנה למדתי בתחילת הדרך שמאבקים למען צדק ושוויון הם חשובים, אבל פתרונות לחילוקי דעות ערכיים ופערים בתפיסות עולם אפשר להשיג רק בדיאלוג ודו שיח יצירתי שמבקש ליצור מציאות של טוב משותף, של הסכמה, של איחוד, של Win-Win, של "זה נהנה וזה לא חסר". לאמנת גביזון מדן אני קוראת "אמנת ג"מ" – גם על פי ראשי התיבות של יוצריה (גביזון-מדן) וגם משום שהיא מייצגת את הרעיון שאפשר לקיים כאן חברה שהיא גם וגם.

בשבילי, המורשת של פרופ' גביזון היא אומנות הגישור החברתי – יצירת מכנים משותפים על בסיס אינטרסים ולא עמדות, גם כשמדובר בקונפליקטים חברתיים, זהותיים ותרבותיים מורכבים, ולא רק בסכסוכים בין אישיים.  צריך להתאמץ לשוחח, להבין, לקבל ולהכיר כדי שזה יקרה. 

הפרידה הכואבת מהאישה הגדולה ופורצת הדרך הזו מחדדת את החשיבות שיש לחיים בעלי משמעות, ערך ועשיה. הגוף יכול לסיים את תפקידו בעולם אך המורשת הרוחנית שנותרת, תמשיך לחיות גם לאחר לכתנו. 

פרופ' רות גביזון. 1945-2020.
יהי זכרה ברוך.

#מה_הזמן_מסמל_לי
חזרה לעיגול הנסגר של אלול. שמתי לב שהזמן הזה מסמן לי הכל באות העגולה ס.
סוף השנה. סיכומים. הדרך שיצאנו אליה בתחילת תשרי תש"פ מסתיימת. סיום. 
אחד הפירושים למילה אלול הוא התבוננות וחיפוש – בבחינת הזדמנות אחרונה, לפני הספתח של השנה הבאה, להתבונן ולבדוק את מעשינו וליבנו. 

אלול נקרא גם חודש הסליחות. בעיקר לעצמנו, על מה שעשינו, או על מה שלא.
זה לא שבמשך כל השנה אין לנו הזדמנות להתבוננות פנימית ולגדילה משמעותית, אלא שבמשך רוב חודשי השנה אנחנו במרדף הבלתי פוסק של החיים שבאופן טבעי משכיח מאיתנו את האמת. האמת הפנימית והנקייה של כל אחד ואחת מאיתנו. בינו לבין עצמו. בינה לבין עצמה. 

אלול מאפשר לנו את זמן ההתבוננות במציאות כפי שהיא – מה היה, ואיפה אנחנו, כאן ועכשיו רגע לפני יציאה למעגל זמן חדש. אלול זמן לעשות סדר. חשבון נפש. כמו שיחת סיכום בסוף קורס או שיחת משוב והערכה, רק עם עצמינו.

יש תפיסה שאומרת שבחודש אלול אלוהימא פחות מדקדקת ("המלך בשדה") ולכן זו הזדמנות (אחרונה) לתקן את השנה כולה.

אז מה? סוף אוגוסט. 

שנה משונה מאד עברה עלינו ועדיין לא רואים את הסוף, לא של המגפה ולא של הצרות האחרות. מספרים לנו שאולי יהיה עוד סגר בחגים. שוב, נישאר לעצמנו ספונים פנימה.  
עכשיו זה הזמן לאסוף, לסקור את מעשינו בשנה שחלפה, לסגור מעגל פנימי, להבחין ולקלף את כל השכבות החיצוניות שלא באמת שייכות לנו – כל הסיפורים שסיפרנו לעצמנו – ולחזור הביתה עם שיר בלב "ובבוא אלול אלינו ריח סתיו עלה, והתחלנו את שירנו מהתחלה" נ.שמר. 

#השראה
אסיים עם מעט השראה ושיר הסליחות האולטימטיבי בשבילי לסגירת השנה.

'סליחות' של לאה גולדברג, בביצוע מרטיט הלב של יהודית רביץ. תמיד עושה לי הרגשה של סיום, של נחמה, של סליחה.

"באת אלי את עיני לפקוח,
וגופך לי מבט וחלון וראי,
באת כלילה הבא אל האוח
להראות לו בחושך את כל הדברים.
באת כלילה הבא אל האוח
להראות לו בחושך את כל הדברים.
ולמדתי: שם לכל ריס וציפורן
ולכל שערה בבשר החשוף
וריח ילדות ריח דבק ואורן
הוא ניחוח לילו של הגוף.
של הגוף.
אם היו עינויים – הם הפליגו אליך
מפרשי הלבן אל האופל שלך
תנני ללכת תנני ללכת
לכרוע על חוף הסליחה.
תנני ללכת תנני ללכת
לכרוע על חוף הסליחה, הסליחה"

יהי רצון שיתחדש עלינו חודש אלול לסליחה ולרחמים, לטובה וברכה.
בריאות. שפיות.
ושלא יסגרו לנו את הים.
אמן

אולי יעניין אותך גם...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *