נשים, גבורות וטובות של טבת
#נשים_גיבורות
חודש דצמבר חשוך, הימים קצרים, חורף אמיתי, גשם, רוחות וסופות, אחרי שבכסלו נרקיס הופיע "בטבת ברד…" (נעמי שמר). ובתוך החורף, הקור וההתכנסות בחושך אנחנו בעיצומו של חג האור.
טבת הוא החודש העברי של סוף השנה האזרחית.
מסמן שמשהו חדש חדש מתקרב ועוד רגע כבר אפשר לסכם את 2020 (מה יש כבר להגיד על השנה ההזויה הזאת שעדיין לא אמרנו?). אבל בואו נעזוב את זה, בשבילי העיקר בחודש טבת הוא הטובות והגיבורות.
בראש חודש טבת נחגג עיד אל בנאת – חג הבנות, המעלה על נס את העוצמה הנשית: הגבורה, החוכמה והאחווה של נשים לאורך הדורות.
"מִי שֶׁיִּרְצֶה לָקַחַת מִן הָאוֹר – הָאוֹר הוּא נַחֲלָתוֹ" כתבה דליה רביקוביץ' , ומסמנת את התפיסה שהאור, האומץ והגבורה הם בחירה ומרצון, זה לא משהו ש"קורה" לך מבלי להתכוון ולהתמסר אליו.
#חג_הבנות #עיד_אל_בנאת
מסורת יפה שמקורה בקהילות צפון אפריקה – חג הבנות "עיד אל בנאת" שקשורה לדמותה של יהודית. דמות שנדחתה מעט מהמסורת, נשארה בשוליים. החג נחגג בנר השביעי של חנוכה, והסברה גורסת כי הוא מונהג עוד מזמנם של החשמונאים שאז אירע, לדעת חז”ל, גם מעשה יהודית. הרציונל של החג – ראוי שבני ישראל יקדישו את היום ויעשו אותו יום טוב לבנות.
הולופרנס, שר צבאו של נבוכדנצר מלך בבל, נשלח לכבוש ולהמיר את דתם של עמי האזור. דובר על כך שצריך נס כדי להיפטר ממנו ואז קמה אישה יהודייה – יהודית, אלמנה יפיפייה ועשירה והחליטה לצאת לעשות מעשה נועז ובלתי יאומן לסילוק הכובש וביטול העוצר. בתכסיסים ותחבולות ובזכות חוכמתה ויופייה, היא נכנסה למחנה הצבא, הקסימה את הולופרנס שר הצבא האכזר, האכילה והשקתה אותו עד לא ידע ובעוד הולופרנס שיכור כלוט, לקחה יהודית את חרבו, ובעוז רוח, כרתה את ראשו, הכניסה אותו לתרמילה וחזרה לעיר הנצורה. כמנצחת. הראש הכרות הוצג לראווה קבל עם ועדה, והשמחה היתה גדולה, כפי שהיה נהוג בימי קדם, ועריפת ראשים היתה מעשה מקובל. יהודית, קראה ללוחמים היהודים לצאת כנגד הכובשים, חייליו של הולופרנס נבהלו ממראה הראש הכרות ונסו על נפשם. וכך אנשי ממלכת יהודה הביסו את הצבא הכובש והמצור הוסר. השקט ושהלווה חזרו ליהודה תודות לגבורתה של יהודית.
בקהילות שונות חגגו את החג הזה במנהגים שונים – במאה ה- 18 בתוניס הונהג טקס בו עברו כל הנשים בבית הכנסת לפני התיבה ונשקו לספר התורה והחכם, הרב, היה פורש ידיים עליהן ובברכת "מי שברך את אימותינו שרה, רבקה, רחל ולאה" תיקן תפילה מיוחדת לשלום הבנות. כמובן שהצטרפו מנהגים נוספים חגיגות של מאכלים טובים, יין, שירה וריקודים, חגיגות לרווקות שהיו סגולה לשידוך, או טקסי בנות מצווה לכל הנערות שהגיע זמנן.
המסורת הזו היא הזדמנות לחדש בתוך המסגרת ולהפוך את נר שביעי של חנוכה לחגיגה של נשיות ויהדות ושל הקשר בין שתי הזהויות הללו בחיינו.
אין ספק שניתן ללמוד הרבה מיהודית – על אקטיביזם ואמונה, על תקווה כעשיה ולא כהמתנה, על אומץ ותעוזה. אבל למה היא היתה חייבת לערוף את ראשו של הולופרנס? ולקחת אותו איתה?! אולי קצת "רצחנות" בריאה, כשאין ברירה, היא דווקא משהו שאנחנו כנשים צריכות לקבל ממנו השראה.

"כּל אשׁר דִיבּרתְ בּלב טוֹב דִּיברתְ,
ולא יכחיש איש את דבריִךְ.
כִּי לא היוֹם נראתה חֹוכמתֵךְ.
כִּי מאז ידע העם בּינתֵךְ,
כִּי טוֹב יצר לִיבֵּךְ."
(מתוך ספר יהודית)
#גבורה_נשית
"גבורה" סובבת על 3 מרכיבים.
האחד – האומץ: רצון וכוונה וגיוס כוח פנימי והתגברות על פחדים.
השני – המעשה: ההוצאה מן הכוח אל הפועל. העשייה. מבחן התוצאה הוא הקובע בגבורה.
השלישי – התעצמות: הגבורה שלי היום נותנת כוח להתגבר על מה שיבוא מחר, או כפי שאמר הרבי נחמן: "התגברות על קושי העומד לפנייך כעת היא מקור הכוח לעמוד בקושי אשר יגיע לאחריו".
אז ביום חג הבנות – זה זמן טוב לשאול את עצמנו שאלות על גבורה. מי הן הגיבורות שלי ומי הם הגיבורים שלי, ולמה? אולי טוב נעשה אם נקדיש רגע של מחשבה למקרה שבו היית גיבורה או היית גיבור – מה היה שם, מה הרגשת, מה רצית שיקרה ואיך נחתת בחזרה לחיים?
נסו להיזכר במקרה בחיים, רגע של התגייסות "למלחמה" – מה זה היה? למה החלטת לפעול? במי זה היה קשור? מה הכוחות שעמדו לרשותך? מה הפתיע אותך תוך כדי? יש המון מה ללמוד מהשאלות האלה.
חנה סנש היא "ה" גיבורה שלנו, והשראה גדולה. השיר שלה "ההליכה לקיסריה" מספר את הסיפור של הכוחות – מאיפה אנחנו מביאות את הכוח להיות גיבורות, את האפשרות להמשיך ללכת למרות הקשיים. השיר הזה מציע לנו תפילה – "שלא ייגמר לעולם", ושנקבל כוחות מהדברים המובנים מאליהם – "החול והים רשרוש של המים". האמת, מאז שהעברתי את הסגר של החגים בחוף שדות ים שם נכתב השיר הזה, אני יותר ויותר מבינה את הכוח שיש בחול, בים, בברק השמים ורשרוש המים ובתפילה – לעזור לנו להיות אמיצות, מלאות עוז ותפילה, ממש כמו סנש הגיבורה.
"אלי, אלי
שלא יגמר לעולם
החול והים,
רשרוש של המים,
ברק השמיים,
תפילת האדם."
(ההליכה לקיסריה – חנה סנש)
לסיום – תפילת "מי שברך" לחג הבנות שכתבה הרבה הרפורמית גילי צדקיהו.
"מִי שֶׁבֵּרַךְ אֶת שֹרה בּעדְנה
הוּא יְבָרֵךְ אוֹתנוּ בֹּיכוֹלת להִתְחדשׁ בּכֹל גִיל
מִי שֶׁבֵּרַךְ אֶת רִבְקה בּקוֹל שׁנִשְׁמָע
הוּא יְבָרֵךְ אוֹתנוּ בּסְבִיבה קשׁוּבה לרצוֹנוֹתינוּ
מִי שֶׁבֵּרַךְ אֶת לאה בּפִרְיוֹן
הוּא יְבָרֵךְ אוֹתנוּ בּפרִי לעמלנוּ
מִי שֶׁבֵּרַךְ את רחל בּאהבה
הוּא יברכנוּ בּיכוֹלת לאהוֹב את עצמנוּ
מִי שֶׁבֵּרַךְ אֶת יהוּדִית בּתוּשִׁיה וּבמנְהִיגוּת
הוּא יְבָרֵךְ אוֹתנוּ בּאוֹמץ וּביכוֹלת להסִיר מִכְשוֹלִים מדרכּנוּ.
הויה – בּרכִי אוֹתנוּ בּשִׂמחת היוֹתנוּ
עין החיים – בּרכִי אוֹתנוּ בנבִיעה שׁל חֹכמה ודעת
שכינה – שׁכְנִי בּיננוּ והשׁרִי בּינִי וּבין נשוֹת מִשפּחְתִי, קהִילתִי ועמִי, וּבין נשִׁים בּעוֹלם כּוּלוֹ – אַהֲבָה וְאַחֲוָה וְשָׁלוֹם וְרֵעוּת."
#מה_הזמן_מסמן_לי
הרבה דברים משתנים לנגד עינינו. שוב בחירות. עדיין קורונה. חגיגת החיסונים. ובאישי – המצב הזה ממשיך ומכביד יותר ויותר, מדאיג ומבלבל ומטלטל. אולי טבת הוא הזמן להזכיר לנו, במיוחד לנשים, את הערך של הגבורה, שהיא ה"עדכון גרסה" הנשית למילה "גבר". וזה לכשעצמו מעניין.
אולי שנת 2021 תהיה שנה נשית יותר?
יהי רצון שיתחדש עלינו חודש טבת לטובה ולברכה, לששון ולשמחה, לשלום ואחווה, רעות ואהבה, לעבודה יצירה, פרנסה וכלכלה, לשלות הנפש ובריאות הגוף, לחיים של דרך ארץ ואהבת תורה, לחיים שימלאו בם משאלות לבנו לטובה.
סמדר